boekentop10-2016

BOEKENTOP10-2016
1. Een verdiende dood / Peter Swanson
Zijn vrouw is vreemd gegaan, hij wil haar wel vermoorden. En een vrouw op een vliegreis moedigt hem aan. En gaat helpen… Vanuit twee perspectieven verteld en werkelijk een plot die je steeds weer op het verkeerde been zet. Tot op de laatste bladzijde.
2. Vals leven / Pierre Lemaitre
Nog zo’n plot-driven thriller. Sophie raakt zwaar in de war. Heeft zij dat oppaskindje werkelijk vermoord? Ze vlucht. En warempel: weer een dubbel perspectief. Toch eens meer van die Lemaitre lezen, VN stak ze allemaal goed in de sterren.
3. Geen tijd om te sterven / Steve Cavanagh
Als een film. De maffia vergist zich in advocaat Eddie. Hij moet een rechtszaak beïnvloeden, terwijl zijn dochtertje ontvoerd is en hij met een bomriem rondloopt. Fijn personage met druk op de ketel.
4. Boud, Het verzameld leven van Boudewijn Büch / Eva Rovers
Verrast word je niet als je Boudewijn Büch een beetje gevolgd hebt, maar Eva Rovers reconstrueerde dat leven bekwaam. Meteen ook Rovers’ biografie over Helene Kröller-Müller gelezen. Ook mooi, maar wat te gedetailleerd.
5. Notities uit de jungle / Hanya Yanagihara
Hehe, literatuur. Norton vindt een stam met hele oude mensen. Hij publiceert en helpt het eiland om zeep. Beetje Expeditie Robinson-gevoel, maar met denkprikkels. Op de lijst van beste boeken (2014) in The New York Times en The Guardian.
6. Mijn gevecht / Thomas Dekker
Ik zit in het kamp pro-Dekker en Thijs Zonneveld. Dit is het volledige leven van een wielrenner inclusief de nachtelijke avonturen voor de wedstrijd. Gooi het maar open. En dat zeg ik als wielergek.
7. Het geheim van Vesalius / Jordi Llobregat
Met De schaduw van de wind kwamen dikke, Spaanse romans los. Daar doet Vesalius niet voor onder. Spelend in Barcelona 1888 draait het om gruwelijke moorden op jonge meisjes en wat jongemannen die op speurtocht gaan. spannend en sfeervol.
8. Galveston / Nic Pizzolatto
VN-Thriller van het jaar. Pizzolatto bedacht True Crime (HBO). Galveston is als een roadmovie. Roy, maffiaknechtje, is ongeneeslijk ziek maar heeft nog een opdracht en krijgt ook nog eens een vrouw en meisje als passagier. Van Roy ga je heel erg houden…
9. De gouden jaren van het linkse levensgevoel, Het verhaal van Vrij Nederland / John Jansen van Galen
Toen ik een spoortje van maatschappelijk bewustzijn kreeg was VN een must. De neergang heb ik dan ook zeer betreurd. Maar het was me nogal een stelletje bij elkaar, daar op die redactie. Bijna overwoekeren persoonlijke vetes die journalistieke prestaties.
10. Achter gesloten deuren / B.A. Paris
Ik heb echt zitten schreeuwen naar Grace. Maar ja, ze moest 350 pagina’s mee. Met Jack vormt ze een modelechtpaar. Naar buiten. Want hij is een vreselijke sadist en zij een slachtoffer in het kwadraat. En ze komt er maar niet uit! Gekmakend.